ЕКСПЕРТ ВЪВ ФОТОСТАРЕЕНЕТО

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ФОТОСТАРЕЕНТО?

С възрастта, клетъчният цикъл на обновяване на кожата се забавя, като също така слънчевата светлина ускорява процеса на стареене. Това създава първите видими увреждания: суха и дехидратирана кожа, която е последвана от фини и по-дълбоки бръчки, както и пигментни петна и загуба на еластичност.

Смята се, че от 80 до 90% от стареенето на кожата се причинява от многократното излагане на видима светлина и UV лъчи, независимо дали са естествени или изкуствени. Това индуцирано стареене се нарича фотостареене, а вредата, която причинява дълго остава невидима с “невъоръжено” око.

Кожата трябва да бъде ефективно защитена 365 дни в годината! В действителност, въпреки че UV индексите са по-високи през лятото, кожата (по-специално на лицето)  получава повече радиация, през останалата част от годината.

Според проучване, проведено във Великобритания (1), защитата на кожата всеки ден в продължение на 10 години, може да забави наполовина  стареенето на кожата!

(1) Diffey BL, Is daily use of sunscreens of benefit in the U.K.?, 2002 Apr;146(4):659-62.

80%

ОТ ПРЕЖДЕВРЕМЕННОТО СТАРЕЕНЕ НА КОЖАТА СЕ ДЪЛЖИ НА ПАСИВНОТО ИЗЛАГАНЕ НА UV ЛЪЧИТЕ

Dr Nicolas Bachot,
дерматолог и съдружник в DermEden

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ UVA И UVB ЛЪЧИТЕ?

Фотостареенето засяга структурите на кожата по определен начин, преди да причини видими промени! На първо място, високо енергийните UVB лъчи (които съставляват 5% от UV лъчите, достигнали до нашата планета) проникват през епидермиса (най-горния слой на кожата) и се абсорбират от различните клетки. Този близък контакт предизвиква промени в клетъчната мембрана и/или мутации в ДНК, което може да доведе до образуването на карциномни клетки. UVB са отговорни за слънчевото изгаряне, което сигнализира за свръхекспозиция и не трябва да се пренебрегва. Слънцето ни казва, че е време да се защитим!

UVA  лъчите представляват 95% от слънчевата радиация, която достига до нас. Те проникват в дермата по-дълбоко и са по-опасни, тъй като не се спират от епидермиса, облаците или дори от стъклата. След като достигнат до кожата, те атакуват клетъчните структури, като произвеждат силно агресивни свободни радикали. Поддържащите влакна – колагенът и еластинът се увреждат с течение на времето.

Докато кожата е млада, тя  има високоефективни възстановителни процеси и многократната експозиция на слънце я уврежда минимално. Но след 10 или 20 години (особено при светла кожа),  се появяват първите признаци на фотостареене.

НЕОЧАКВАНАТА ВИЗИЯ – ПРЕВАНТИВНА НЕОБХОДИМОСТ

Последната рекламна кампания на DermEden – „Неочакваната визия“, носи артистичен подход, технологичен пробив и научно въздействие. Всички заедно с една основна цел: да се запознаят потребителите с фотостареенето и как да се предпазят от него.

Под ръководството на Dermeden, „Неочакваната визия“ е процес на снимане “над” и “под” повърхността на кожата. Посредством UV филтър се  изследват положителните и отрицателните ефекти на светлината върху кожата.

“Над” повърхността този процес разкрива ярки лица, които се нуждаят от светлина, за да бъдат видими, а също така, за да се синтезират витамини, които са от решаващо значение за метаболизма.

“Под” повърхността процесът разкрива щети при млади индивиди, които не могат да се видят с “невъоръжено” око: фотостареене на кожата, което става очевидно с годините.

DERMEDEN – ЕКСПЕРТ ВЪВ ФОТОСТАРЕЕНЕТО

Flowers

« За да запазя красотата и здравето на кожата, бях свикнал да препоръчвам на моите пациентки, да прилагат ежедневно дневен крем, след това анти-ейдж крем и такъв с UV защита. Това ме накара да осъзная, че поради причини като време, бюджет, но и риск от несъвместимост между различните кремове, много малко от тях следваха моите съвети. Ето защо осъзнах реалната необходимост да създам уникални протоколи за грижа, които съчетават всички тези предимства. »

Dr. Nicolas BACHOT,
дерматолог и съдружник в DermEden